VESTI FONDA ZA INOVACIONU DELATNOST SRBIJE

Posted in: Vesti-Feb 23, 2015

Kompanija BSK d.o.o. iz Obrenovca konstruisala je vazdušni berač jagodičastog voća „KOKAN 500S“, koji značajno unapređuje tehnologiju poljoprivrednih mašina u oblasti branja jagodastog voća i doprinosi smanjenju troškova pri proizvodnji voća. Vazdušni berač „KOKAN 500S“, je potpuno domaći proizvod, namenjen za branje plantažnih zasada maline, kupine, borovnice i ribizle. Projektovanje, razvoj, izrada, montaža i validacija na terenu kao  i ispitvanje su realizovani uz pomoć stručnih lica i institucija u Republici Srbiji. Koristeći pulsirajući vazduh za otresanje voća sa rodnih grana biljke, vazdušni berač čuva biljku od fizičkog oštećenja, pomaže u zaštiti biljke od bolesti, čime se dobija kvalitetniji i jeftiniji plod.

Cilj projekta „Air Berry Harvester“, koji je finansiran kroz Program sufinansiranja inovacija Fonda za inovacionu delatnost, je da na osnovu postojećeg (patentiranog) prototipa „KOKAN 500S“ razvije serijski (komercijalni) prototip vazdušnog berača koji će biti patentiran na globalnom nivou. Na ovaj način kompanija BSK d.o.o. želi samostalno da osvoji lokalno-regionalno tržište, kao i da izađe na svetsko tržište uz adekvatnu marketinško-finansijsko-tehničku podršku potencijalnih poslovnih partnera kako bi vazdušni berač „KOKAN 500S“ postao proizvod broj 1. u branju jagodastog voća.

Traktorom vučeni samopogonski vazdušni berač jagodastog voća „KOKAN 500S“ uspešno je primenjen na više vrsta i sorti jagodastog voća: malina, kupina, borovnica i ribizla na različitim lokacijama u Srbiji i svetu. Idealno rešenje kompanije BSK d.o.o., sa vazdušnim beračem „KOKAN 500S“, uklanja glavne probleme koji su prisutni u ručnom i mehaničkom branju voća, tehnologijom koju koristi konkurencija.

Vazdušni berač „KOKAN 500S“ koristi snagu vazdušnih struja da otkine plodove od bilјke, prečisti ih od suvog lišća i grančica, i smesti u gajbice za odlaganje voća. Poseduje dizel motor za pouzdano pokretanje svih mehanizama na beraču. Jednostavnim regulisanjem brzine i broja pulsacija vazduha beru se različite vrste i sorte jagodastog voća. Procenat ubranog voća je 95%, procenat rasutog voća 2%, a pored ovoga nisu evidentirana oštećenja na biljci i plodu.

Model „KOKAN 500S“ koji je razvijen u okviru projekta Air Berry Harvester osvojio je  Veliku zlatnu medalju na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2014. godine.

Postojali su pokušaji razvoja tehnologije vazdušnog branja u svetu u čemu su najdalje otišle američke i argentinske kompanije. Međutim, niko nije uspeo da „spakuje“ tehnologiju u komercijalni proizvod dostupan širem tržištu po pristupačnoj ceni. Trendovi u branju jagodastog voća se u celom svetu pomeraju prema mahanizovanom branju usled sve skuplje radne snage berača, nedostka radne snage, ukrupnjavanjem plantaža, globalizacijom i sve većom konkurentnošću, kao i novim, visokim standardima bezbednosti i kvalitata hrane ciljnih tržišta.

Potencijalno tržišta kompanije BSK d.o.o. sa vazdušnim beračem „KOKAN 500S“  su region Balkana, zemlje Evrope i zemlje Severne Amerike. Potencijalni kupci su veći individualni uzgajivači (proizvođači koji imaju više od 5 hektara pod zasadima ovog voća), voćarska udruženja kao i prerađivači voća (hladnjače) sa sopstvenim zasadima.

„Za naš berač su zainteresovani kupci iz Južne Amerike, Argentine i Čilea. Postoji veliko interesovanje vlasnika plantaža koji koriste ’’ručno branje’’ za kupovinu našeg vazdušnog berača. Značajno niža cena od mehaničkih berača udružene sa prednostima koje daje vazdušni berač predstavlja veliki motiv ovih proizvođača za njegovu nabavku.“, rekao je Marko Kokanović, Generalni direktor BSK.